Тартиф

tartifТартиф
30 март, МНТ, почеток 20 часот

 од Жан Батист Молиер

Режисер: Галин Стоев
Сценограф: Венелин Шурелов
Костимограф: Елица Георгиева
Дизајнер на светло: Звездан Миљковиќ
Дизајнер на тон: Александар Петровски
Композитор на музика: Саша Карлсон
Дизајнер на плакат: Георги Јанков
Извршен продуцент: Симона Угриновска

Времетраење: 120 минути
Пауза: Да
Сцена: Голема

Актерска екипа:

Тартиф – Драган Спасов
Оргон – Ѓорѓи Јолевски
Елмира – Даница Георгиевска
Клеант – Владимир Јачев
Дорина- Тања Кочовска
Маријана – Дарја Ризова
Дамис – Оливер Митковски
Госпоѓа Пернел – Катина Иванова
Валер - Никола Ацески
Господин Лојал –Александар Микиќ/Томе Витанов
Лоран и полицаецот – Кире Ѓоревски
Флипот-Тања Ивановска
Слуги/Агенти:
Слободан Илиоски
Никица Јанковски
Антонио Китановски
Андреј Лалчевски
Филип Миленкоски
Kристијан Саздовски
Харис Салкоски
Матеј Стојковски

„Тартиф“ не е само најголемата комедија на Молиер, туку е и едно од најубавите дела во светската книжевност. Преку главниот јунак е прикажана целата сложена психологија на побожен лицемер. Научниците откриле дека во тогашното општество имало повеќе оригинали чија копија би можел да биде Тартиф. Но, денес за нас не е толку важно која личност била прототип на Тартиф, туку поважен е фактот дека Тартиф е одраз на една општествена појава која пуштила длабок корен во тоа време.

mnt mapa

Купи Карти За Се забранува било какви превземања на текстови и слики од оваа веб страна.
Сите превземања кои се без дозвола на Купи Карти За Се, ќе се сметаат за нелегални и
ќе бидат предмет на соодветна легална процедура!