Скопска Недела на Архитектурата 2012

Суперград 2.0

skopska nedela na arhitekturataИнтернационалниот фестивал Скопска Недела на Архитектурата 2012 ќе се одржи по 5ти пат во Скопје помеѓу 8 - 14 Октомври 2012 година, а како овогодишен домаќин за прв пат се појавува Макеоднската Опера и Балет со сите свои капацитети. Ваквите фестивали на славење на дизајнот и архитектурата се одржуваат низ сите светски метрополи: Скопје го има својот фестивал и со тоа Скопје се најде на мапата на случувања од светски размери. Со овој тип на настани се зацврстува ставот односно аспирацијата да се продолжи во духот на современата и се задржи генералниот критериум околу местото на Скопје во очите на светот.

Во рамките на богатата програма која ќе има свој формален и неформален дел ќе се случуваат следните активности:

Предавањаод светски имиња во архитектурата во главната сала на МОБ кои ќе се одржат помеѓу 11 - 14 Октомври од 19ч.

 • Prof. Erich Raith, Austria
 • Prof. Christoph Luchsinger, Switzerland
 • Demetra Katsota, Buerger Katsota, Greece
 • Stephan Buerger, Buerger Katsota, Greece
 • Dean Lah, Enota, Slovenia
 • Haris Piplas, Urban Think-Tank/ ETH- Zurich, Switzerland
 • Nuno Brandão Costa, Portugal
 • Prof. Kengo Kuma
 • Marc Furnival, United Kingdom
 • Christina Achtypi, Divercity architects, United Kingdom
 • Dimitris Travasaros, Divercity architects, United Kingdom
 • Erhan Vural, Aboutblank, Turkey
 • Ozan Özdilek, Aboutblank, Turkey
 • Hasan Sıtkı Gümüşsoy, Aboutblank, Turkey
 •  Gökhan Kodalak, Aboutblank, Turkey
 • Ivan Kucina, Serbia
 • Zoran Abadic, 1X2STUDIO, Serbia
 • Carlo Ratti, Italy

COMFORT ZONE - bar/lounge во фоајето на МОБ со пијаолоци, храна и музика

Wine and Dine workshop заедно со Тиквеш во фоајето на МОБ

Дебати (night talks) со учесниците по нивните предавања

Церемонија на доделување интернационална награда за животно дело во архитектурата на Професор Кенго Кума од Јапонија

SkopjeLAB 1.0 Интернационална студентска работилница

 • 30 интернационални и 20 домашни студенти под менторство на професори од Австрија и Швајцарија
 • Работа во јавен простор низ Град Скопје

Изложба на архитектонското биро од Јапонија Кенго Кума

 • Фоаје на МОБ

Надворешни случувања (side events)

 • Филмски проекции на отворено
 • Театарски представи на отворено

Билети во продажба во музичката продавница Пола Југотон, ГТЦ 1 кат и онлајн преку Купи Карти За Се.