РУСКИ РОМАНСИ

Концерт на руски романси  со учесници на меѓународниот натпревар „Романсиjада„ во Софија и Москва
14 јули (вторник)
20:30 часот
Музеј на македонската борба

ПРОГРАМА

П. Чајковски, текст J. Гете – „Нет, только тот кто знал“ („Не, само тој што знаеше“) -  Мариана Бошковска

Е.Тарновска, текст А. Плесшчејев – Я помню всё („Јас се памтам„) – Хелена Суша 

А. Рубинштејн, текст А.Пушкин – „Ночь“ („Ноќ“) - Сара Јанева 

В. Абаза, текст Н. Северски - „Всё  - Вы!” („Само Вие“) - Билјана Камчева

В. Калистратов, текст Л. Озеров – „Валь“ („Валцер„) - Македонка Петреска

М.Шишкин, текст Н.Дервиз – „Всегда и везде за тобою“ („Секогаш и насекаде со тебе„) – Исмет Вејсели 

А.Полетајев, текст Н.Зиновјев - „Встреча“ („Средба„) – Елена Васова 

Ѓ. Свиридов, текст С.Есенин  - „Отвори мне, страж заоблачный“ („Отвори ми, небесен чувару„) од циклусот “Отчалившая Русь”(„Отпловена Русија“) - Илија Белистојаноски

И. Шабордина, текст Ј. Друнина – „За то, что ты есть“ („За тоа што ти постоиш“) - Билјана Камчева

В. Молчанов, текст К. Симонов - „Жди меня“ („Чекај ме“) – Мариана Бошковска

И. Шварц, текст Б. Окуджава - „Красотки томный взор“ („Страствен поглед на убавица„) -  Исмет Вејсели 

Д. Шишкин, текст од непознат автор – „Живёт моя отрада“ („Мојата мила живее во висока куќа“) - Илија Белистојаноски

Мариана Бошковска –  проф. М-р Марија Муратовска – Наумовска

Сара Јанева, Елена Васова - проф. М-р Славица Петровска - Галиќ  

Исмет Вејсели, Хелена Суша – проф. М-р Ана Дурловски 

Македонка Петреска – наставник М-р Александра Коцевска

Билјана Камчева (сопран),

Илија Белистојаноски (тенор), 

Водител и музички соработник на концертот М-р Елена Сиљаноска

Примарната цел на концертoт е да ги претставиме и да ги доближиме на нашата  публика оние не толку познати, но сепак одлични автори од жанрот на руската романса, како и светски познатите дела на руски композитори. Целта е изведбата на делата да биде колку што е можно поблиска и поавтентично да се пренесе  „рускиот стил“ од страна на нашите пејачи. Концертот  ќе има и музиколошкиот дел – едукација на публика за биографии на композитори и поети, истории на создавање на романсите, епоха, стилски особини и сл. Руските романси се од композитори - класици: Чајковски, Рахмањинов, Черепнин, Слонов и др. Како и салонските романси од 19 – почеток на 20 век: Зубов, Булахов, Шереметјев, непознати автори и др, но и композитори од 20 век:  Бабаџањан, Шварц, Шабордина и др.

ВАЖНО ЗА ПУБЛИКАТА:

Согласно објавените протоколи бројот на публиката ќе биде ограничен и задолжително ќе биде почитувањето на препорачаните мерки:

- носење заштитни маски

- мерење телесна температура

- одржување на пропишаната физичка дистанца меѓу посетителите во гледалиштето

- дезинфекција

- влезот на публиката ќе започне во 20:00 часот

Согласно Протоколите заради регулирањето и контрола на бројот на публика ќе се продаваат влезници по симболична фестивалска цена од 100 денари.

Влезниците за настаните ќе се продаваат онлајн преку: kupikartizase.com или во салонот на „Југотон“ во Градскиот трговски центар.