Пламенка Трајковска

 

Јубилеен концерт на Пламенка Трајковска “LADIES AND GENTLEMEN”

              ПРОГРАМА

Пламенка Трајковска - Феникс

 

Пламенка Трајковска - Бас Бах

 

Пламенка Трајковска  - Далги

 

Пламенка Трајковска  - Зима 

 

Жак Ривоу  - My way (кавер)

 

Пламенка Трајковска  - Елено ќерко (македонска традиционална песна)

 

Aрн Глимчер - Beautiful Maria of my soul (кавер)

 

Роберт Крафт  - Quizas Quizas Quizas (кавер)

 

Пламенка Трајковска  - Жена-

 

Пламенка Трајковска - Слушам кај шумат шумите (македонска традиционална песна)

 

Пламенка Трајковска  - Малите лебеди 

 

Пламенка Трајковска  - Билет за Лондон

 

Пламенка Трајковска  - Ој девојче (македонска традиционална песна)

 

  Пламенка Трајковска квинтет: Пламенка Трајковска – виолина, Наташа Диденко – виолина, Магдалена Попоска  - виолина, Сандра Крстевска – виолина, Љубица Бошкоска – виола,

Трио Џентлмен: Дејан Стоев – тенор, Јане Дунимаглоски - тенор,  Кристијан Антовски – баритон 

****

На јубилејниот концерт ќе се претстави Пламенка Трајковска со својот музички опус и на него ќе настапат и нејзините долгогодишни колешки како гудачки квинтет и „Трио Џентлмен“.

На програмата се вкрстуваат авторски композиции во специфичниот израз на Пламенка Трајковска, романтични теми, македонски и теми од класичната музика. Атрактивноста на концертот произлегува од специјалните технички и мултимедијални елементи автентични за Пламенка Трајковска.

Пламенка Трајковска е наша еминентна виолинистка, членка на државната Филхармонија,  како и на музичката организација „Пламенка Трајковска - мали камерни состави“.

Пламенка Трајковска е автор на албумот „Апасионато“, единствениот македонски музички албум со вкрстување на класичната и модерна музика, потоа на сингловите „Светулки„ - создадени во поп романтичен стил, а креатор е и на неофицијалниот музички албум „Црвената виолина“ со интерпретации на латино теми. За најмладите – за идните вљубеници во класичната музика, Трајковска минатата година го издаде музичкиот албум „Карневал на животните“ од Камиј Сен Санс, адаптиран за виолина и пијано. 

Развојот на камерната музика и доближувањето на класичната музика до најшироката публика се повод и причина за реализација на бројни музички проекти, меѓу кои се оркестарот „Ода на радоста“ составот „Келтикум“,Танго трио„ и бројните мултимедијални проекти „Музика и филм“,  „Музика и цртан филм“, „Белата виолина“ и многу други. Проектот „Класика за деца“ на Пламенка Трајковска има за цел на најмладите да им овозможи присуство на концерт на класична музика. 

Во својата долгогодишна работа Трајковска гради и негува особен, богат, препознатлив музички израз, постојано проширувајќи ја жанровската и естетската рамка на своите оригинални, мултимедијални музички програми, во нaстојување да ја доближи класичната музика на широк  повеќе-генерцијски аудиториум.

Пламенка Трајковска има реализирано голем број на концерти во Македонија и на најзначајните културни манифестации „Скопско лето“, „Бит фест“, „Штипско културно лето“, „Петровденски ракувања“, „Топол културен бран“, „Караманови средби“, „Кавадаречка културна есен“,  и многу други настапи на концертни сцени во Македонија и концерти во Хрватска, Србија, Бугарија, Грција, Франција и Танзанија.

 Согласно објавените протоколи бројот на публиката ќе биде ограничен и задолжително ќе биде почитувањето на препорачаните мерки:

- носење заштитни маски

- мерење телесна температура

- одржување на пропишаната физичка дистанца меѓу посетителите во гледалиштето

- дезинфекција

- влезот на публиката ќе започне во 20:00 часот