Paco De Lucia

"Со едната рака се држам за традицијата, а со другата за перцето. Копам по нови места, обидувајќи се да најдам нешто ново, што ќе можам да го вклопам во фламенко музиката..."
Paco De Lucia

flamenko muzika

 

 

 

 

 

 

 

Paco De Lucia е синоним за фламенко гитара и истовремено е еден од најоригиналните уметници од овој жанр. Тој е првиот шпански гитарист кој добил почесен докторат од прочуениот универзитет за музика Беркли, во Бостон. Во својата долгогодишна кариера, ја прославил фламенко музиката и иако сегогаш им останал верен на корените, тој успеал да внесе оригиналност во својата музика.
Овој успешен гитарист досега има соработувано со Чик Корија, Џон Меклафин, Лери Коријел, Брајан Адамс...

На овогодинешната турнеја, Paco De Lucia, настапува со врвните уметници:
Alain Peres (Куба/Шпанија) – бас гитара
Antonio Serano (Шпанија) – усна хармоника и клавијатури
„Farru“ Antonio Fernandes Montoja (Шпанија) – фламенко играч
„El Piraña“ Israel Suares Eskobar (Шпанија) – перкусии
„Duquende“ Huan Rafael Kortes Santjago (Шпанија) – вокалl
David de Hakoba (Шпанија) – вокал
Antonio Sančes Palomo (Шпанија) – гитара 

Цените на билетите ќе бидат објавени наскоро!