Камерен оркестар на Музичка Младина на Македонија

Камерен оркестар на Музичка Младина на Македонија (МММ)

Црква Св.Софија, 30.07.2018, 21:00 ч

Цена на билет: 200 Денари      

Камерниот оркестар на музичката младина на Македонија „Саша Николовски-Ѓумар“ е основан пред повеќе од 30 години, како прв сегмент на Летниот музички камп на Музичката младина на Македонија во 1986 година. Денес овој ансамбл претставува прв и единствен од ваков вид на просторите на југоисточна Европа. Составен е од студенти на Факултетот за музичка уметност од Скопје, но во него често може да се сретнат и млади музичари од други земји. Камерниот оркестар на Музичката младина на Македонија со своето музицирање во сиот овој период се наметна како изведувачки состав со високо професионални квалитети. Диригенти и уметнички раководители на оркестарот биле значајни имиња од македонската музичка сцена: Фимчо Муратовски, Горјан Коруновски, Саша Николовски-Ѓумар, Вања Николовски-Ѓумар, Мирослав Спасов, Борјан Цанев, Бисера Чадловска, Олег Кондратенко, но и познати странски диригенти како: Арилд Ремерајт, Миша Кац, Џанлука Мартиненги и др. Досега оркестарот има реализирано повеќе од 90 концерти, одлично прифатени од слушателите и критиката, а добитник е и на национални награди и признанија.

Камерен оркестар на Музичка Младина на Македонија „Саша Николовски-Ѓумар“ 

Уметнички раководител: Олег Кондратенко

Програма:

Антонио Вивалди (1678-1741) : Лето од Годишните времиња

Солист:  Ева Богоевска, виолина

Антон Аренски (1861-1906):  Варијации на тема од Чајковск оп. 54  бр.5

Бела Барток (1881-1945):   Романски народни танци Sz.55 BB 68

-пауза-

Астор Пјацола (1921-1992) :  Лето од Годишните времиња

Солист:   Бојан Илкоски – виолина

Елен Блази:   Adagio за гудачи

Едвард Григ (1843-1907):   Холберг свита оп. 40

Praeludium (Allegro vivace)

Sarabande (Andante)

Gavotte (Allegretto)

Air (Andante religioso)

Rigaudon (Allegro con brio)