Јованче и Марика

Театарска претстава Јованче и Марика Од Браќа Грим;

Режисер: Давор Драгојевиќ

Долни Сарај

21.08.2020

20:00 ч.

 

Театар за деца и младинци, Скопје

Јованче и Марика се најпознатите брат и сестра во литературата за деца. Браќата Грим им подариле „вечен” живот. Генерации и генерации растеа со оваа прекрасна бајка која ни ја покажува вистинската љубов помеѓу братот и сестрата, нивната добрина и нивната желба за среќно семејство.

Марика е мила, малку плашлива, Јованче е љубопитен, храбар, доаѓаат во ситуација сами да се борат со вештерката, која го маѓепсала нивниот татко. Тука, се преплетуваат светот на фантазијата и реалноста. Најважната порака на оваа бајка е дека и во најтешките моменти треба да веруваш во себе.

Дали бајка, во денешниот свет, кога на децата им се нудат најразлични содржини може да опстане? Дали и може да „парира” на современата технологија, на компјутерските игри, нa 3Д анимацијата? Секако дека може и тоа токму во театарот!

Улоги:

Катарина Илиевска – Силјановска

Марија Ѓорѓијовска

Драган Довлев

Ана Левајковиќ Бошков

 Ангела Димитрова

Драматизација: Дарко Ковачовски и Надја Василева

Сценографија: Надја Василева

Костимографија: Надја Василева

Композитор: Љупчо Мирковски

Наменета за цела публика

Времетраење: 50 мин.