Nutcracker

Во пресрет на Новата Година, ЗЏМ ви најавува уште еден исклучителен настан со кој ја зокружуваме нашата дружба во 2021.

На 29 декември, со почеток од 20 часот, во Филхармонија ќе се одржи Новогодишен концерт на ЗЏМ Биг Бенд Оркестарот и Оркестарот на Филхармонија, насловен Jazz Nutcracker.

Програмата на овој концерт ќе се состои од два дела.  Во првиот дел на концертот за прв пат кај нас ќе биде изведена свитата „Оревокршачка“, односно џез-интерпретации на балетот „Оревокршачка“ од Петар Илич Чајковски, аранжирани од американскиот пијанист, композитор и водач на бенд, извонредниот Дјук Елингтон и aмерикански џез композитор, пијанист, текстописец и аранжер, Били Страјхорн.  Овие култни композиции во изведба на Биг Бенд и гудачи звучат волшебно и ја подгреваат новогодишната атмосфера.

Во вториот дел од концертот, на кој ќе бидат изведени џез стандарди од  Кол Портер, Волтер Кент, покрај Биг Бендот и Филхармонија, како солисти ќе настапат најдобриот македонски машки џез вокал, Џон Илија Апелгрен и секогаш авангардната Sarah Mace, заедно со The Christmas Girls - женски вокален квинтет.  Овој квинтет покрај Сара вбројува уште четири од најактуелните интерпретаторки на џез музика во моментов – Калина Велковска, Полина Тасева, Теа Богатинова и Емилија Колоска.

Диригент на концертот ќе биде маестро Џијан Емин.

Билети за концертот може да се набават online на kupikartizase, mktikets.и на билетарата на Филхармонија по цена од 600 денари.