Дуо пијано

Дуо пијано
Иво Варбанов, Бугарија

Фиамета Тарли, Италија

Црква Св.Софија, 24.07.2018, 21:00 ч.

Цена на билет: 300 Денари

Бугарскиот пијанист Иво Варбанов е еден од најпознатите претставници на бугарската музичка култура во светот. Пијаното започнал да го изучува на шестгодишна возраст под менторство на Елеонора Карамишева. Во понатамошното негово школување му помогнале видни пијанистички имиња, какo: Рикардо Бертацоло, Илонка Декер, Суламита Ароновски, Франк Вибот, а се усовршувал и на мајсторските курсеви на Александар Лонквич, Бери Даглас и Лев Наумов. Варбанов има богата дискографија, а во 2014 година, заедно со неговата сопруга Фиамета Тарли, основа и своја издавачка куќа – ICSM Records. Настапува како солист и камерен музичар со голем број истакнати артисти. За промоција на бугарската музика надвор од границите на земјата, Варбанов е добитник на наградата „Иван Вазов“, а во 2011 година ја добива и наградата „Сребрен лав“ која ја доделува Министерството за надворешни работи. 

Фиамета Тарли се запознава со пијаното на пет-годишна возраст благодарение на италијанскиот пијанист Џампиеро Семераро, а на само 9 години го одржува својот прв концерт. Дипломира на Конзерваториумот во Фиренца, под менторство на истакнатите професори:   Марија Типо, Лидија Рочети Пецати и Илонка Декер. Вокална и инструментална камерна музика пак, изучува на Кралската музичка академија во Лондон. За време на својата активна изведувачка и образовна дејност, Тарли успева и да магистрира и да докторира на полето на музикологијата на Кралскиот колеџ во Лондон. Редовно настапува во Италија, Германија, Бугарија, Словачка, Унгарија, Шпанија, Турција и Велика Британија. На полето на камерната музика често настапува со својот сопруг Иво Варабанов.

Програма:

Јоханес Брамс (1833-1897): Љубовни песни, оп. 52

Rede, Mädchen, allzu liebes. Im Ländler-Tempo

Am Gesteine rauscht die Flut

O die Frauen

Wie des Abends schöne Röthe

Die grüne Hopfenranke

Ein kleiner, hübscher Vogel nahm. Grazioso

Wohl schön bewandt

Wenn so lind dein Augen mir

Am Donaustrande

O wie sanft die Quelle

Nein, est ist nicht auszukommen

Schlosser auf, und mache Schlösser

Vögelein durchrauscht die Luft

Sieh, wie ist die Welle klar

Nachtigall, sie singt so schön

Ein dunkeler Schacht ist Liebe. Lebhaft

Nicht wandle, mein Licht. Mit Ausdruck

Es bebet das Gesträuche. Lebhaft

 Нови љубовни песни во вид на валцери, оп. 65

Verzicht, o Herz, auf Rettung. Lebhaft, doch nicht Schnell

Finstere Schatten der Nacht

An jeder Hand die Finger

Ihr schwarzen Augen

Wahre, wahre deinen Sohn

Rosen steckt mir an die Mutter

Vom Gebirge Well auf Well. Lebhaft

Weiche Gräser im Revier. Ruhig

Nagen am Herzen fühl ich

Ich kose süß mit der und der

Alles, alles in den Wind. Lefhaft

Schwarzer Wald, dein Schatten

Nein, Geliebter, setze dich

Flammenauge, dunkles Haar. Lebhaft

Zum Schluss. (Nun, ihr Musen, genug). Ruhig

пауза –

Игор Стравински (1882-1971): Балет „Посветување на пролетта“ за четирирачно пијано

Обожување на Земјата

Жртвата