Александар Маџар

Александар Маџар – пијано, Белгија/Србија

 

Црква Св.Софија, 31.07.2018, 21:00 ч.

 

Цена на билет: 300 Денари

 

Александар Маџар е српски пијанист, кој со пијаното се запознава уште на шестгодишна возраст под менторство на Гордана Малиновиќ, а подоцна се усовршува кај познатите: Арбо Валдма, Елисо Вирсалаѕе и Даниел Блументал во Нови Сад, Белград, Москва и Брисел. Своето деби го доживува во 1990 година, со Берлинскиот филхармониски оркестар под водство на Иван Фишер. Оттогаш редовно одржува рецитали, солистички и камерни концерти низ Европа во соработка со познатите: Андре Превин, Марчело Виоти, Паво Арви, Андрис Нелсон и многу други значајни имиња од музичката литература. Неговите турнеи опфаќаат и настапи на музичките сцени надвор од Европа, и тоа во Америка, Јужна Африка, земји од истокот и Австралија. Добитник е на повеќе награди на натпревари во Женева, Лидс, како и на престижните интернационални пијано натпревари „Феручо Бузони“ и „Умберто Мичели“. Во моментов работи како професор на Кралскиот фламански конзерваториум во Брисел.

Програма:

Јозеф Хајдн (1732-1809): Соната во C – dur , Hob. XVI/50

 

Allegro

Adagio

 

Allegro molto

Петар Илич Чајковски (1840-1893)/Михаил Плетњев (1957): 7 пиеси од „Оревокршачка”

 

March

Dance of the Sugar Plum Fairy

 

Tarantella

 

Intermezzo

 

Trepak (Russian Dance)

 

Tea (Chinese Dance)

 

Pas de deux

пауза –

 

Јоханес Брамс (1833-1897): Шест пиеси за пијано, оп. 118

Intermezzo in A minor

Intermezzo in A major

 

Ballade in G minor

 

Intermezzo in F minor

 

Romanze in F major

 

Intermezzo in E-flat minor

Фредерик Шопен (1810-1849): Andante spianato et Grande polonaise brillante, оп. 22